Därför svettas vi

Svett är vatten som finns till för att reglera vår kroppstemperatur. Svettet kommer ut från våra svettkörtlar. Vi har olika svettkörtlar. Från svettkörtlarna i armhålor, ljumskar och underlivet luktar svetten mycket starkare.


svettningarSvettning styrs från hjärnan som försöker reglera kroppens temperatur. När du svettas kyls kroppen ner. Det är när svetten avdunstar från huden som huden kyls genom att värme förbrukas. Med hjälp av svettningar kan alltså kroppen reglera sin egen kroppstemperatur.

Svett är vatten

Du svettas ungefär en halvliter per dygn, men kan svettas upp till fyra liter per dygn.

Svettning styrs från hjärnan som försöker reglera kroppens temperatur. Men svett som utsöndras i handflator, fotsulor och armhålor är styrt av stress och känslor. Man kan också svettas av stark mat, det kallas för gustatorisk svettning.

Svett innehåller 99 procent vatten.

Olika typer av svettkörtlar

Svett kommer från svettkörtlarna. De ligger i läderhuden och består av ett rör som har rullats ihop till ett nystan. Körtlarna mynnar ut på hudytan där svetten töms.

Det finns olika typer av svettkörtlar i huden, de ekkrina och de apokrina svettkörtlarna.

De ekkrina svettkörtlarna är viktigast för kroppstemperaturen och sitter i miljontals utplacerad över hela kroppen, tätast i handflatorna och i fotsulorna.

De andra, de apokrina svettkörtlarna, finns framförallt i armhålor, ljumskar och i underlivet. Svettet från dessa körtlar innehåller äggviteämnen som luktar mycket starkare när bakterier bryter ner dessa.

De apokrina svettkörtlarna som finns i armhålor, ljumskar och underliv utvecklas först i puberteten. Det är därför svettlukten förändras när ett barn når puberteten.

Problem med svettningar

Många människor har problem med överdriven svettning. Svettas du väldigt mycket kan det bero på övervikt, klimakteriet eller biverkningar från medicin.

En del som har överdriven svettning på exempelvis handflator och fotsulor lider av sjukdomen primär hyperhidros.

Behandla överdriven svettning

Det finns många olika behandlingar mot svettning. Pröva först att köpa en deodorant och/eller en antiperspiranter med extra stark effekt. Deodoranter tar bort dålig lukt och antiperspiranter minskar svettutsöndringen. Dessa finns att köpa på ett apotek.

Fungerar inte detta ska du söka läkarvård.