Handsvett

Att ha överdriven handsvett kan sänka självförtroendet och göra att du känner dig hämmad i sociala situationer. Men det finns hjälp att få.


När händerna alltid är svettiga

Överdriven svettning

Det kan vara psykiskt jobbigt att hälsa på andra människor om man lider av handsvett.

Om du alltid har svettiga händer, oavsett om det är varmt eller kallt ute, så lider du av överdriven svettning.

Överdriven svettning kallas även för hyperhidros och beror på att dina svettkörtlar är överaktiva. Vid överdriven handsvett är det också vanligt med överdriven fotsvett.

Flera olika behandlingar mot handsvett

Antiperspiranter

Om du lider av överdriven handsvett så kan du först pröva med att använda antiperspiranter på handflatorna. Dessa är speciellt framtagna för att motverka svettningar på händer och fötter och finns att köpa receptfritt på ett apotek.

Tänk på att det finns flera olika antiperspiranter. Antiperspiranter som innehåller aluminiumklorid är mer effektiv än de som innehåller aluminiumklorhydrat.

Sök vård på din vårdcentral

Om inte antiperspiranter hjälper dig ska du vända dig till en vårdcentral för att få en remiss till en svettmottagning. På din vårdcentral undersöker även läkaren dig med blodprov och kroppsundersökning för att utesluta andra sjukdomar.

Visar det sig att du lider av överdriven svettning får du en remiss till en svettmottagning eller till en specialiserad hudläkare. Där kan du få hjälp med din handsvett med behandlingar så som strömbad och botoxbehandling.

Behandling med strömbad

Strömbad innebär att du behandlas med är vatten med mycket svag ström i. På detta sätt så går strömbadets joner in i svettkörtlarna och gör att svettet inte kan komma ut. Det kan låta obehagligt men detta görs under mycket kontrollerade former. Behandlingen kallas för jonfores och kan vara tidkrävande då du måste göra detta i 20 minuter om dagen.

Injektioner med Botox i händerna

Botoxinjektioner är en effektiv behandling mot handsvett. När Botox sprutas in i svettkörtlarna så hindras nervsignalerna att komma fram och därmed avtar svettningarna. Effekten varar i 3-12 månader och måste sedan upprepas.

Nackdelen med botoxbehandlingarna är att finmotoriken i fingrarna kan försämras något. Men eftersom effekten av Botox försvinner efter ett antal månader så gör även bieffekten det efter samma tid.