Orsaker till överdriven svettning

Överdriven svettning kan bero på många orsaker: Övervikt, klimakteriet eller biverkningar från en medicin. Men det kan också vara så att man lider av primär hyperhidros som är överdriven svettning från handflator och fotsulor.


Svettningar kan vara ärftligt

överdriven svettningÖverdriven svettning kallas för hyperhidros. Den vanligaste orsaken till detta är att svettkörtlarna är överaktiva. Om man har överaktiva svettkörtlar så svettas man mycket från handflator och fotsulor. Man vet inte orsaken till detta, men man tror att det finns en ökad aktivitet i den del av hjärnan som styr svettningar.

Man tror också att den ökade aktiviteten kan vara ärftlig. Tre av tio personer som lider av primär hyperhidros har en släkting med samma besvär. Besvären kan minska med åren.

Andra orsaker till överdriven svettning kan vara övervikt, klimakteriebesvär, biverkningar av medicin eller sjukdom. Detta kallas för sekundär hyperhidros, och då svettas man ofta över hela kroppen.

Svettningar under natten

Det finns flera orsaker till att man svettas mycket på natten. Drömmar med känslomässigt innehåll kan ge svettningar.

Mediciner, exempelvis SSRI-mediciner, har den biverkningen att den kan ge mycket svettningar. SSRI-mediciner kan också öka drömaktiviteten, som i sig leder till mycket svettningar. Nattliga svettningar kan exempelvis också bero på stress, ångest eller klimakteriet.

Känslor kan styra svettningarna

Många kan tycka att det är jobbigt att leva med överdriven svettning. Det kan exempelvis vara jobbigt att hälsa på andra människor om man är blöt i handflatorna. Eftersom svettning också styrs genom våra känslor kan denna oro även leda till mer svettningar.

Vallningar i klimakteriet

I klimakteriet är det vanligt med så kallade värmevallningar. Det upplevs som en plötslig våg av hetta som sedan efterföljs av svettningar.

När kroppen börjar minska på det kvinnliga könshormonet östrogen hamnar kroppen ur balans, och kan börja förändra kroppstemperaturen.