Så behandlar du överdriven svettning

Om du lider av dina svettningar ska du söka vård. Det finns flera behandlingar du kan välja emellan.


Behandlingar

Deodoranter och antiperspiranter med extra stark effekt kan hjälpa mot överdriven svettning.

Innan du söker vård

På ditt apotek kan du köpa deodoranter och antiperspiranter med extra stark effekt.

Deodoranter tar bort dålig lukt medan antiperspiranter minskar svettutsöndringen. Antiperspiranter kan man använda på handflatorna och fotsulorna även om det har bättre effekt i armhålorna. De som innehåller aluminiumklorid har bättre effekt än de som innehåller aluminiumklorhydrat.

När du söker vård

Om man inte får bukt med sina svettningsproblem ska man söka vård. Du kan vända dig till en vårdcentral för hjälp. Ofta får man en remiss därifrån till en hudläkare.

Det krävs inte sådan stor undersökning för att se om någon lider av svettproblem men däremot kan man ta blodprov och göra en kroppsundersökning för att fastställa att det inte rör sig om någon annan sjukdom.

Man kan behandla överdriven svettning genom jontofores, injektioner med botulinumtoxin A eller med operation av svettkörtlar i armhålorna.

Behandling med ström

Jonfores är en behandling som man kan använda om man lider av hand- eller fotsvett. Man lägger då händerna i ett vattenbad som är kopplade till en strömgenerator som leder svagström genom vattnet. Joner förs då in i svettgångarna och orsakar ett hinder som gör att svett inte kan passera.

Denna behandling tar tyvärr lång tid. I början av behandlingsperioden ska man göra detta 20 minuter varje dag.

Injektionsbehandling

Man kan få sprutor med botulinumtoxin A, som är ett bakteriegift. Det sprutas in i problemområdet och blockerar de nervimpulser som går till svettkörtlarna. De områden som dessa injektioner fungerar bäst på är handflator och armhålor.

Behandlingen ger goda resultat då nio av tio personer blir hjälpta. Effekten sitter i lite mer än ett halvår.

Operera bort svettkörtlar

Om man svettas mycket från armhålorna kan man operera bort svettkörtlarna som sitter där. Operation övervägs först när all annan behandling har prövats.