Varför luktar svett?

Svett luktar faktiskt ingenting. Det är när svetten kommer i kontakt med bakterier på huden som det börjar lukta "svett".


Varför luktar svett?

Deodorant dödar bakterierna

Svett består mestadels av vatten och salt och luktar därför inget. Men precis bredvid svettkörteln sitter doftkörteln som produceras fett, protein och kolhydrater. När bakterier på huden börjar bryta ner dessa ämnen som doftkörteln produceras börjar ämnena att lukta.

Genom deodorant dödar man bakterierna. Lukten blir nästan helt obefintlig.

Svettlukten förändras i puberteten

Det finns två olika typer av svettkörtlar. De ekkrina och de  apokrina. Svettlukten förändras i puberteten därför att det är först då de apokrina svettkörtlarna utvecklas. Svettet från dessa svettkörtlar innehåller äggviteämnen och luktar mycket mer. Man tror att det är kroppens sätt att skicka ut signaler till det motsatte könet att man är könsmogen.

Svettlukt ansågs upphetsande

Idag anses svettlukt som något dåligt, men förr i tiden ansågs svettlukt vara upphetsande. Kanske inte så konstigt egentligen när vi tänker på att de feromoner som kroppen använder sig av för att locka till sig personer av motsatt kön produceras i våra svettkörtlar.